Produse Firme Articole Galerii foto Oferte Speciale Login Inregistare
Construirea unei case
 0
Produse Hot:mobila la comanda, calibratoare multifunctionale, metal plane, aeroterme cu infrarosu, camere de termoviziune

Construirea unei case

Construirea unei caseConstruirea unei case
(112 voturi)

Doriţi ca anul viitor să începeţi construirea unei case?!? Este timpul să treceţi la treabă ACUM!
Să presupunem că aveţi un teren pe care doriţi să construiţi. Ca să fiţi sigur că acest lucru este posibil adresaţi-vă primăriei, cerând un Cerificat de Urbanism. După 30 de zile veţi primi unul din următoarele răspunsuri:

1 . Terenul este construibil, găsindu-se într-o zonă rezidenţială; fiind destul de mare, se încadrează în procentul de ocupare de 30 – 35% putând construi o casă; pentru o casă de 150 mp ocupaţi la sol ar fi nevoie de 500 mp teren.

2. Terenul este relativ construibil, dar mai are nevoie de întocmirea unui Plan de Urbanism Zonal sau a unui Plan de Urbanism de Detaliu, din diverse motive: nu are calea de acces bine precizată sau la gabaritele conform normelor în vigoare, nu are procentul de ocupare (POT) sau coeficientul de ocupare al terenului (CUT) convenabil.

3. Terenul nu este construibil şi atunci adio planuri, adio vise ... nu vă rămâne decât să vă gândiţi cum să găsiţi un fraier mai mare ca dvs care să-l cumpere. Varianta legală şi morală, dar care nu se   întamplă în tânăra noastră democraţie, este ca terenul să fie achiziţionat chiar de cel care nu vă lasă să construiţi pe el, respectiv de primărie care nu vă lasă pentru că pe terenul dvs va trece o stradă, de RENEL care nu va lasă pentru că sunteţi în zona de protecţie a unei linii de înaltă tensiune, de CFR, de CET, de DISTRIGAZ... Enumerarea ar putea continua: să tot fie vreo 15 astfel de entităţi care, având legea de partea lor, pot îngrădi dreptul la proprietate, acela garantat de prima lege în statul român – CONSTITUŢIA.

Una peste alta, s-a ajuns conform legislaţiei să nu mai poţi să dai “bună ziua” fără să ai nevoie de un PUZ sau PUD. Un asemenea proiect costă bani dar mai ales costă timp: minim 45 de zile, maximumul (conform legii) nu vi-l spun pentru că riscaţi o cădere nervoasă.

Să continuăm: după ce aveţi un PUZ sau PUD aprobat de Consiliul Local şi validat de prefectură vă mai trebuie un CERTIFICAT DE URBANISM de abia acesta este cel ce vă dă dreptul să visaţi cu temei la casa dumneavoastră.
Termen: 15 – 30 zile.

Presupunând că aveţi deja arhitectul găsit el trebuie să vă întocmească documentaţiile pentru obţinerea de avize – altele decât cele de la PUZ sau PUD - şi apoi Proiectul Tehnic al casei dvs. Rar se întâmplă ca un astfel de proiect să conţină totul de la A la Z. Din motive de economie se renunţă la proiectarea instalaţiilor, la proiectarea decoraţiei interioare şi a celei peisajere şi din păcate - gest de o mare inconştienţă - la proiectarea de rezistenţă.
Timpul necesar: minim 45-60 zile.

Haideţi să facem un total:
30 + 45 + 30 + 60 = 165 zile = 5,5 luni.

Nu-i aşa că am dreptate când spun că este timpul să treceţi la treabă  ACUM??

arh. Emilian Ştefârţă
S.C. AEDILIA PROIECT
Comentarii articol - Construirea unei case (0 comentarii)
Nu exista comentarii curente pentru aceast articol
Adauga comentariu
Nu va fi publicat
Cod verificare
 
Trimite comentariul
CasaSiBiroul.ro V2.0 este momentan in varianta BETA. Pentru orice sugestii, intrebari, texte gresite sau erori va rugam sa ne contactati accesand urmatorul buton: Sesizari